biografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emmie Muller, woonachtig en werkzaam te Groningen, is geboren te Hilversum en werkt sinds 1994 als beeldend kunstenaar nadat zij daartoe op Academie Minerva te Groningen is opgeleid.

Zij legde zich reeds in haar opleidingstijd toe op het tekenen, dat voor haar meer is dan het trekken van grafietsporen op een daartoe bestemd wit papier.

Tekenen was aanvankelijk een manier om zichzelf en/in de wereld te ordenen via het weergeven van de zichtbare werkelijkheid. Daarna werd het een manier om het wit van het papier te laten spreken door iets niet te zeggen.

Deze fase ging met de serie Mein Grau over in een stadium waarin tekenen een zich steeds herhaalde, betekenisvolle handeling op zichzelf werd, als was het een ritueel, dat niet meer afbeeldt maar zelf betekenisdrager is.

Het grafiet is zelf gaan leven.

Gerijpt door deze ervaringen, grijpt zij ook terug naar eerdere thema’s en beeldmiddelen om deze opnieuw te benaderen. Na het eerdere niet-afbeelden, sluipt de zichtbare werkelijkheid op een nieuwe wijze terug in haar tekeningen.

De cirkel is weer gesloten.

Om een andere te kunnen openen.